Conditii de incadrare ale asistentului personal

In jos

Conditii de incadrare ale asistentului personal

Mesaj  b.cristian la data de Lun Ian 30, 2012 8:52 am

Poate fi incadrata cu contract individual de munca in functia de asistent personal persoana care indeplineste urmatoarele conditii :

1) are varsta minima de 18 ani impliniti ;
2) nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni care ar face-o incompatibila cu exercitatea ocupatiei de asistent personal ;
3) are capacitate deplina de exercitiu ;
4) are o stare de sanatate corespunzatoare, atestata de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate ;
5) a absolvit cel putin cursurile invatamantului general obligatoriu, cu exceptia rudelor si afinilor pana la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum si cu exceptia sotului sau sotiei , dupa caz, in situatii exceptionale, la propunerea asistentului social din cadrul aparatului propriu al consiliului local in a carui raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana care urmeaza sa indeplineasca functia de asistent personal, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap poate aproba derogarea de la indeplinirea conditiilor de studii si in cazul altor persoane. Art. 36 , Lege nr. 448/2006.

Nu pot detine calitatea de asistent personal persoanele care beneficiaza de concediu pentru cresterea copiluluiin varsta de pana la 2 anisau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 7 ani. Art. 36 , Lege nr. 448/2006.

Contractul individual de munca al asistentului personal se incheie cu primaria localitatii de domiciliu sau resedinta a persoanei cu handicap grav, dupa caz, in termen de maximum 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Art 39, Lege nr. 448/2006.

Modalitatile si conditiile de incheiere, modificare si incetare a contractului individual de munca al asistentului personal se completeaza cu prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Art. 39 Lege nr. 448/2006.

Contractul individual de munca al asistentului personal inceteaza de drept in cazul decesului persoanei cu handicap grav. ART. 39 Lege nr. 448/2006

Pentru a fi incadrata ca asistent personal, persoana respectiva se va prezenta la primaria localitatii de domiciliu sau de resedinta a persoanei cu handicap grav si va depune un dosar continand urmatoarele documente :
- cerere de angajare;
- copie de pe actele de identitate si de stare civila ;
- copie de pe actele de studii ;
- cazier judiciar ;
- adeverinta medicala eliberata de medicul de familie sau de alta unitate sanitara autorizata, care sa ateste starea de sanatate corespunzatoare ;
- acordul persoanei cu handicap sau,dupa caz, al reprezentantului legal al acesteia ori al familiei, exprimat in scris, pentru angajare ;
- declaratie pe propria raspundere ca va respecta obligatiile prevazute la art. 38 din lege.
- acordul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, exprimat in scris, referitor la optiunea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului cu handicap grav, adultilor cu handicap grav ori reprezentantilor legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav. ART 25 HG 268/2007.

Angajarea asistentului personal se face in maximum 30 de zile de la depunerea dosarului cu documentele prevazute. In aceasta perioada, primaria localitatii de domiciliu sau de resedinta a persoanei cu handicap grav face demersurile necesare in vederea efectuarii anchetei sociale la domiciliul sau resedinta persoanei care doreste sa se angajeze ca asistent personal. Art. 25 HG 268/2007.

Daca ancheta sociala se finalizeaza cu recomandarea in vederea angajarii, asistentului personal i se intocmesc contractul de munca si actul aditional la acesta referitor la respectarea prevederilor art. 38 b) din lege . Art. 25 HG 268/2007.

Indemnizatia prevazuta la art. 37 alin 3 din lege se asigura o singura data pe an, indiferent daca asistentul personal efectueaza concediul de odihna in transe. Art. 26 HG 268/2007.
In cazul copilului cu handicap, indemnizatia se acorda parintelui sau reprezentantului legal. ART. 26 HG 268/2007.

b.cristian
Admin

Mesaje : 465
Data de înscriere : 30/01/2012
Varsta : 31
Localizare : Bistrita

Vezi profilul utilizatorului http://handicap.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum