Grade si tipuri de handicap

In jos

Grade si tipuri de handicap

Mesaj  b.cristian la data de Lun Ian 30, 2012 4:23 am

Exista mai multe tipuri de dizabilitati pe care o persoana le are iar gravitatea acestei afectari poate sa influenteze comportamentul si relationarea cu aceasta persoana.
Circa 3% din populatia Romaniei este alcatuita din persoane cu dizabilitati, potrivit datelor din anul 2010 ale Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH). Din acest procent, jumatate sunt incadrate la categoria de handicap accentuat.

Tipuri de handicap : fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Gradele de handicap : usor, mediu, accentuat, grav.


Cine face incadrarea in grad de handicap?
Incadrarea in gradul si tipul de handicap a copiilor cu handicap se face de Comisia pentru Protectia Copilului. Directia generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Incadrarea in gradul si tipul de handicap a adultilor cu handicap se face de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap.

Criteriile pe baza carora se stabileste gradul de handicap pentru copii
Incadrarea in grade de handicap se face in raport cu intensitatea deficitului functional individual si prin corelare cu functionarea psihosociala corespunzatoare varstei (ORDIN Nr. 725/12709 din 1 octombrie 2002 privind criteriile pe baza carora se stabileste gradul de handicap pentru copii si se aplica masurile de protectie speciala a acestora).
Pentru a se realiza asimilarea pe grade de handicap in cazul diverselor entitati nozologice se va tine seama ca nu boala in sine determina severitatea handicapului, ci gradul tulburarilor functionale determinate de acestea, in raport cu stadiul de evolutie, de complicatii in activitatea si participarea sociala, de factori personali. Deci, pentru aceeasi boala ca premisa a identificarii si incadrarii, incadrarea in grade de handicap poate merge de la gradul usor la gradul grav.
Masurile de protectie speciala si serviciile de interventie si sprijin sunt, in cadrul legal existent, foarte variate; pentru viitor, in functie de nevoile individuale si disponibilitatile comunitatii, ele vor fi dezvoltate in mod corespunzator.

Gradul usor de handicap se poate acorda pentru cazurile in care impactul afectarii asupra organismului este minim, cu limitare nesemnificativa a activitatii, si nu necesita masuri de protectie speciala, participarea sociala fiind in limite rezonabile. Aceste cazuri sunt raportate si inregistrate statistic.
Gradul mediu de handicap se poate acorda copiilor care au capacitate de prestatie fizica (motorie, metabolica) sau intelectuala redusa, corespunzand unei deficiente functionale scazute, ceea ce duce la limitari in activitate, in raport cu asteptarile corespunzatoare varstei. In aceasta situatie ele se reflecta in restrictii relativ semnificative ale participarii sociale a copilului.
Gradul accentuat de handicap se poate acorda copiilor la care incapacitatea de a desfasura activitatea potrivit rolului social corespunzator dezvoltarii si varstei se datoreaza unor limitari functionale importante motorii, senzoriale, neuropsihice sau cu complicatii ale unor aparate si sisteme. In aceasta situatie participarea sociala a copilului este substantial restrictionata.
Gradul grav de handicap se poate acorda copiilor care au, in raport cu varsta, capacitatea de autoservire inca neformata sau pierduta, respectiv au un grad de dependenta ridicat fizic si psihic. In aceasta situatie autonomia persoanei este foarte scazuta din cauza limitarii severe in activitate, ceea ce conduce la restrictii multiple in participarea sociala a copilului. Drept urmare, copilul necesita ingrijire speciala si supraveghere permanenta din partea altei persoane.

b.cristian
Admin

Mesaje : 465
Data de înscriere : 30/01/2012
Varsta : 31
Localizare : Bistrita

Vezi profilul utilizatorului http://handicap.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum